Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

AΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ


12 περίπου εκατομμύρια ευρώ θα λάβουν συνολικά οι αγρότες του Νομού Καβάλας από το πολυσυζητημένο «πακέτο» των 500 εκατομμυρίων Ευρώ. Τα χρήματα θα κατατεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τω δικαιούχων αγροτών, μέχρι και τις 15 του μήνα, σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση από πλευράς της ΠΑΣΕΓΕΣ. Το ποσό που αντιστοιχεί στους αγρότες του Νομού Καβάλας χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο κατηγορίες. Τους αγρότες της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καβάλας οι οποίοι θα μοιραστούν περίπου 9 εκ. Ευρώ (επαρχίες Καβάλας, Νέστου και Θάσου) και περίπου 3 εκ. Ευρώ όσοι υπάγονται στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Παγγαίου. Ο μέσος όρος των χρημάτων που θα λάβουν οι δικαιούχοι είναι ίδιος, μιας και έτσι αποφασίστηκε από πλευράς Υπουργείου.

Το ποσό της αποζημίωσης ανα είδος καλλιέργειας έχει ενδεικτικά ως εξής:
*σπαράγγια -200 ευρώ/στρέμμα
*καπνός -100 ευρώ/στρέμμα
*βαμβάκι -45 ευρώ/στρέμμα
*καλαμπόκι -25 ευρώ/στρέμμα
*σιτάρι (μαλακο & σκληρό) -10 με 12 ευρώ/στρέμμα
*Ελαιόλαδο, ρύζι, αμύγδαλα – υπό επεξεργασία (δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί)



«τα χρήματα που δίνονται στους αγρότες είναι πάντα λίγα…»
Θετική χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή ο γ.γ. της ΠΑΣΕΓΕΣ και πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Παγγαίου Αχιλλέας Καραγκιοζόπουλος. Ο ίδιος σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αποφασίζει να προχωρήσει στην καταβολή των αποζημιώσεων δεν παραλείπει ωστόσο να αναφέρει πως η ΠΑΣΕΓΕΣ είχε καταθέσει και τις δικές της προτάσεις ως προς το ζήτημα αυτό. Διαχωρίζει μάλιστα τη θέση της Ομοσπονδίας σημειώνοντας πως ενδεχομένως να υπάρξουν και κάποιες «αδικίες.»

«Σ αυτή τη φάση η κυβέρνηση έρχεται να καλύψει δικαίους και αδίκους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κύριος Καραγκιοζόπουλος, σημειώνοντας πως κάποιες από τις αποφάσεις της κυβέρνησης ως προς τον τρόπο του υπολογισμού των αποζημιώσεων, στάθηκαν αφορμή για επίπληξη από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Έχουμε περιπτώσεις όπου είχαμε μεγαλύτερες στρεμματικές αποδόσεις, μεγαλύτερη δηλαδή παραγωγή, και αποζημιωνόμαστε. Έχουμε περιπτώσεις που είχαμε καλύτερες τιμές και αποζημιωνόμαστε. Παρόλα αυτά» δήλωσε ο κύριος Καραγκιοζόπουλος, «στη λογική του ότι όσα και να δώσουμε στον αγρότη είναι λίγα, να τα δώσει η κυβέρνηση. Αλλά η ΠΑΣΕΓΕΣ είχε εδώ και καιρό επισημάνει πως τα ίδια χρήματα θα ήταν καλύτερο και πιο σωστό να τα έδινε με τη μορφή της αύξησης του συντελεστή της επιστροφής του ΦΠΑ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου